یکی از سیاستهای دولت سیزدهم احیای واحدهای راکد است. در همین راستا مقرر شده است تا مسائل و دغدغههای واحدهای تولیدی با حضور مسئولان به منظور سرعت بخشیدن روند رفع مشکلات آنها بررسی شود. پیش از این سیدابراهیم رئیسی، رئیس جمهور، با اشاره به احیای ۵۰۰۰واحد صنعتی و تولیدی در دولت مردمی و در قالب نهضت احیای واحدهای اقتصادی راکد و تعطیل، در ۲۶ تیرماه گفته بود که دولت مصمم به احیای همه واحدهای تولیدی و صنعتی است که در دهه گذشته به تعطیلی کشیده شده اند.
به منظور رسیدگی به دغدغههای واحدهای تولیدی، محسن داوری، فرماندار مشهد و نمایندگان دستگاههای اقتصادی این شهرستان، صبح روز گذشته از چهارواحد تولیدی احیاشده در مشهد بازدید کردند.
کاغذبازی اداری، بلای جان تولید
شرکت بسته بندی حبوبات با ظرفیت تولید اسمی بیش از ۱۸۰۰ تن در سال، نخستین مقصد بازدید فرماندار مشهد بود. مسعود میری، مدیر این شرکت فراوری محصولات غذایی در جریان این بازدید تأکید کردکه کاغذبازی اداری پیچیده در صدور مجوزها، بلای جان واحدهای تولیدی است و فعالیت جزیرهای سازمانهای متولی سبب شده که شرکتها با وجود دریافت مجوز یک نهاد نظارتی، توسط یک دستگاه دیگر پلمب شوند.
وی ادامه داد: مشکل اصلی ما این است که تأییدیه سازمان غذا و دارو درباره بسته بندی برخی محصولات کشاورزی نظیر قهوه یا استحصال محصولاتی نظیر سرکه را دریافت کرده ایم، اما مسئله آسیبهای زیست محیطی ناشی از پسماندهای صنعتی سبب شده است تا اداره کل محیط زیست برای ابطال پروانه فعالیتمان اقدام کند. اصل مطالبه ما نیز همین است که مجوزها در یک نهاد مرجع متمرکز شود تا تولیدکنندگان کمتر در میان دستگاههای متعدد سرگردان باشند.
دستاورد بازدید صبح دیروز فرماندار مشهد برای این واحد تولیدی، وعده محمد میری دیسفانی، مدیر جهاد کشاورزی شهرستان مشهد، بود که قول داد تا مجوز موردنیاز این واحد تولیدی از سازمان غذا و دارو را به انضمام تأییدیه اداره کل محیط زیست استان تا روز شنبه تأمین کند. مدیر این واحد بسته بندی حبوبات نیز تأکید کرد که در صورت تأمین مجوزهای لازم، بلافاصله دستگاههای خود شامل آسیاب، میکسر و سایر اقلام صنعتی را با ظرفیت کامل وارد چرخه تولید خواهد کرد.
صادرکننده نمونه به دنبال یک قطعه زمین!
دومین شرکتی که موردبازدید فرماندار مشهد قرار گرفت، یک شرکت تولید ژلاتین بود که زمانی محصولش در قفسه فروشگاههای یازده کشور جهان به فروش میرسید و با تولید خود، ۷۰ درصد از آمار واردات این محصول مهم غذایی کاسته بود. اما آن طور که میترا صابری، مدیر این واحد تولیدی، گفت؛ از سه سال قبل تاکنون به دلیل سخت گیری سازمان غذا و دارو و به بهانه اینکه مساحت واحد تولیدی کمتر از حدنصاب کارشناسی است، زمین کارخانه مصادره و خط تولید متوقف شده است.
به گفته این فعال اقتصادی، در زمان تعطیلی کارخانه و در شرایطی که ۷۰ نفر از کارگران این واحد تولیدی بیکار شده و خسارت به طور روزانه درحال افزایش بود، درخواست پیگیری او از سازمان غذا و دارو با ۲۷ روز تعلل روبه رو شد، فقط به این دلیل که یکی از کارمندان این سازمان در مرخصی به سر میبرد.
فرماندار مشهد در واکنش به گلایه مدیر این واحد تولیدی، مدیر جهاد کشاورزی شهرستان مشهد را موظف کرد تا طی ۱۰ روز زمین مناسب را برای فعالیت این واحد تولیدی پیدا کند. داوری افزود: حمایت از تولید با سخت گیریهای نامعقول و سازوکارهای اداری پیچیده تناسبی ندارد. بر همین اساس، زمین موردنیاز برای انتقال کارخانه تا ۱۰ روز آینده تأمین خواهد شد و پس از این، به شرط بازیابی چرخه تولید و به کارگیری دوباره کارگران، این شرکت به کارخانههایی که برای تولید خود نیازمند پودر ژلاتین هستند، معرفی خواهد شد.
انباشت بدهی، بن بست احیای واحدهای تولیدی
سومین مقصد بازدید فرماندار مشهد، یک کارخانه تولید مربا، ترشیجات و شربت بود که در ظرفیت تولید کامل خود میتواند سالانه ۴۰۰ تن محصول تولید کند، اما به دلیل مشکلات مالی هم اکنون سند آن در رهن بانک است و کارگرانش جز بیمه بیکاری، منبع درآمد دیگری ندارند.
فائزه موسوی، مدیر این واحد تولیدی، گفت: اکنون که پس از چند سال تعطیلی، بدهی بانکی را تسویه کرده و قصد بازگشایی کارخانه را داریم، اداره کل امور اقتصادی و دارایی اعلام کرده است که به دلیل تعطیل بودن، باید ۸۰۰ میلیون تومان هم به آنها بدهیم و تا زمان تسویه این بدهی تحمیلی، مجوز ازسرگیری تولید را نمیدهند.
با حضور فرماندار مشهد و پیگیری در لحظه مقرر شد تا جلسه ویژهای با حضور مدیرکل دارایی استان، فرماندار مشهد و مدیر این واحد تولیدی در هفته آینده به میزبانی فرمانداری تشکیل شود. پس از اینکه مدیران اقتصادی حاضر در بازدید نیاز این واحد به سرمایه در گردش را ۷ میلیارد تومان اعلام کردند، فرماندار مشهد ابراز امیدواری کرد که در جلسه پیش رو با اداره کل دارایی استان، تفاهمی برقرار شود تا خط تولید این واحد را بدون پیش شرط، دوباره فعال کند و از محل درآمدهای کارخانه، بدهیهای آن نیز به تدریج تسویه شود.
مشکلات حوزه استاندارد
«این خط تولید میتواند در هر ساعت، پنج تن شیر را فراوری کند.» فرزاد صفایی، مدیر یک واحد صنعتی که ظرفیت تولید بیش از ۲۲ هزار تن بستنی و سایر فراوردههای لبنی در سال را دارد، تأکید کرد که چهار سال قبل، سازمان استاندارد نمونه آلودهای از محصول این کارخانه را شناسایی کرده که رنگ خوراکی غیرمجاز نیز در آن به کار رفته بود. به همین دلیل هم سرتاسر خط تولید را پلمب کرده و از آن زمان، امکان اصلاح عملکرد و فرصت ارتقای خط از این واحد سلب شده است.
وی افزود: فقط برای ثبت سند تجاری این کارخانه بیش از ۸ میلیارد تومان هزینه شده است. در این شرایط و درحالی که پنج تن شیر در فرایند تولید قرار دارد، نمیتوان عملکرد را اصلاح کرد مگر به این شرط که پنج تن محصول تولید و شیر آلوده از چرخه خارج شود. به همین دلیل، نیاز است تا این فرصت دوباره از طرف سازمان استاندارد به ما داده شود تا خط تولیدمان را اصلاح کنیم و سرمایه عظیم ماشین آلات و تجهیزات پاستوریزاسیون را به چرخه تولید بازگردانیم. فرماندار مشهد در واکنش به مطالبه این فعال اقتصادی به نماینده اداره کل استاندارد مأموریت داد تا در بازه زمانی هفت روز آینده، کارشناسان ارزیاب را برای نمونه گیری دوباره و بررسی کیفیت این خط تولید اعزام کند تا اگر مشکلات قبلی برطرف شده باشند، این واحد تولیدی هم بتواند به چرخه تولید بازگردد.